ΣΩΚΡΑΚΙ

Γλύκας ανεγδιήγητης ανάβρα
χύνει το νεραϊδένιο σου το διώμα
μα εκεί ψηλά διπλό κάθε σου χρώμα,
τρίδιπλη κάθε χάρη σου ξανάβρα.

Λορέντζος Μαβίλης, "Σωκράκι"

Σωκράκι, ΚέρκυραΤο παραδοσιακό χωριό Σωκράκι βρίσκεται στο Κοράκιο όρος της Κέρκυρας, σε υψόμετρο 440 μέτρων και έχει μαγευτική θέα προς το Ιόνιο πέλαγος και την πόλη της Κέρκυρας. Η ονομασία του προκύπτει από παραφθορά της φράσης "Έσω Κοράκιον" που αφορά τη θέση του χωριού.

Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει το χωριό, στο οποίο συναντάμε ποικιλόμορφη βλάστηση όλες τις εποχές του χρόνου, είναι ιδανικό για πεζοπορία για τους λάτρεις της φύσης και όχι μόνο. Αλλά και η γεωγραφική του θέση του δίνει το σπάνιο πλεονέκτημα να διαθέτει πανοραμική θέα προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μία πλευρά του χωριού μπορούμε να θαυμάσουμε την πόλη της Κέρκυρας, με το λιμάνι και τα φρούριά της, ενώ τις μέρες με καθαρό ουρανό θα διακρίνουμε το νότιο άκρο του νησιού έως και τους Παξούς. Από την άλλη πλευρά το βλέμμα φτάνει μέχρι τα διαπόντια νησιά Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι.

Τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού, τα πλακόστρωτα "καντούνια" (σοκάκια) και οι "μπότζοι" (μπαλκόνι εισόδου) του μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο. Στο χωριό διατηρούνται ακόμα παραδοσιακά ελαιοτριβεία και καφενεία, δύο πανέμορφες πλατείες και τέσσερις εκκλησίες.

Η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού είναι η εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου Περιβολιώτισσας, μία τρίκλητη βασιλική του 16ου αιώνα, η οποία ανασκευάστηκε το 1930. Η εκκλησία γιορτάζει με παραδοσιακό πανηγύρι στις 15 Αυγούστου. Ο Άγιος Σπυρίδων είναι μια μονόχωρη βασιλική του 18ου αιώνα, η οποία έχει ανασκευαστεί διατηρώντας το παραδοσιακό καμπαναριό της. Η Αγία Βαρβάρα είναι ένας μικρός ναός που βρίσκεται ανάμεσα στο Σωκράκι και το γειτονικό χωριό Ζυγός. Τέλος, ο Άγιος Νικόλαος της Μαυριάνας είναι δυστυχώς ένας ερειπωμένος ναός, ο οποίος όμως διαθέτει εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Δύο ακόμα ναοί που υπήρχαν παλαιότερα και σήμερα δυστυχώς υπάρχουν μόνο ως ερείπια είναι ο ναός του Αγίου Βλασίου, ο οποίος υπήρχε λίγο έξω από το χωριό, και ο βυζαντινός ναός του Αγίου Θεοδώρου, ο οποίος υπήρχε στο δρόμο προς Βαλανειό, κοντά στα ερείπια του Παλαιοκάστρου.

Με αφετηρία το χωριό, υπάρχουν πολλές διαδρομές κατάλληλες για πεζοπορία. Μπορείτε να επιλέξετε είτε την διαδρομή προς την Πυλίδα, η οποία βρίσκεται σε ύψος 620 μέτρων και έχει μαγευτική θέα προς τη Βόρεια Κέρκυρα και τα Διαπόντια νησιά, είτε τη διαδρομή προς την Άνω Κορακιάνα, είτε προς τον Σπαρτίλλα για να απολαύσετε τη θέα προς την πόλη της Κέρκυρας, των φρουρίων της και των μικρών νησιών που βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη: το Βίδο και το Λαζαρέτο.

Οι περιπατητικές διαδρομές είναι πλούσιες σε βλάστηση, με πιο συνηθισμένα δέντρα τα πουρνάρια, τις βελανιδιές και τα κυπαρίσσια και φυσικά το παραδοσιακό δέντρο της Κέρκυρας, την ελιά. Θα συναντήσετε φαράγγια και χείμαρρους, όπως στο Μελισσούδι, πέτρινα γεφύρια και χαράδρες, όπως το βάραθρο του "Ντεβεδαίου" και η γράβα του "Ρουσέλα".

Το Σωκράκι είναι μια εναλλακτική πρόταση διακοπών, όπου θα συνδυάσετε τις διακοπές στο νησί με τη φύση και την ομορφιά του βουνού, και όλα αυτά σε ένα παραδοσιακό χωριό της Κέρκυρας, με μαγευτική θέα, μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ & ΧΑΡΤΗΣ

Παραλία Παλαιοκαστρίτσας: 18 χλμ

Παραλία Άγιος Γεώργιος Πάγων: 15 χλμ

Παραλία Αρίλλας: 20 χλμ

Παραλία Αχαράβη: 14 χλμ

Παραλία Ρόδα: 16 χλμ

Παραλία Μπαρμπάτι: 13 χλμ

Παραλία Κασσιόπη: 26 χλμ

Πόλη Κέρκυρας: 22 χλμ

Αεροδρόμιο Κέρκυρας: 24 χλμ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σωκράκι
Κέρκυρα
Τ.Κ. 49081

26630 22176
69894 02491
69799 08185
Sokraki Villas, Traditional accommodation in Corfu